Loading...
 • CENTAR ZA REHABILITACIJU

  CENTAR ZA REHABILITACIJU

  KONJA I KUĆNIH LJUBIMACA
 • CENTAR ZA REHABILITACIJU

  CENTAR ZA REHABILITACIJU

  KONJA I KUĆNIH LJUBIMACA
O CENTRU

Centar za rehabilitaciju konja i kućnih ljubimaca EQUUS VITALIS osnovan je 2008. godine, s ciljem rehabilitacijskog rada sa životinjama koje pate od poteškoća u kretanju. Kod konja do problema u kretanju dolazi kao posljedica ozljeda prilikom treninga ili slobodnog kretanja na pašnjacima, neadekvatnog treninga i upotrebe neodgovarajuće opreme. Kod pasa problemi u kretanju mogu nastati već u ranoj, štenećoj dobi kao posljedica nasljednih bolesti lokomotornog sustava a najčešća  su displazija kukova i laktova. U odrasloj dobi česte  su ozljede ili problemi sa kralježnicom , dok starija dob nosi i učestalu pojavnost artritisa i  artroza raznih zglobova, te degenerativne promjene kralježnice. Rehabilitacijski rad može prevenirati  ili prolongirati pojavu nekih problema, posebice ozljede kod sportskih konja i radnih pasa te npr. artrozu kukova i laktova kod mladih pasa kojima je dijagnosticirana dispazija. Postoperativni rehabilitacijski rad ubrzava vrijeme oporavka i omogućuje brže vračanje u normalan život. Veliki rezultati se postižu u radu sa starijim psima, jer ih redoviti  tretmani održavaju vitalnim i pokretljivijim.

Rehabilitacijski rad

je ona karika koja nedostaje nakon operativnog i medikamentoznog liječenja do potpunog oporavka.
Rehabilitacija

Nakon operativnog zahvata lokomotornog sustava i kralježnice ili završetka medikamentozne terapije ili u veterinarskoj praksi terapija najčešće prestaje iako oporavak nije uvijek potpun. U humanoj medicini tu dolazi na red fizikalna terapija. Kod životinja to je rehabilitacijski rad kojem je cilj ubrzati oporavak, povećati ili vratiti pokretljivost.

Metode rada

Prilikom terapije koriste se različite neinvazivne fizikalne metode, kao terapija toplinom i hladnoćom, svjetlom (infracrvenim, low laser, bipolarizacijskim), zvukom ( ultra i intrasound), te elektromagnetskim valovima. Sve te metode na prirodan način, a na različitim staničnim razinama u konačnici imaju isti efekat; ubrzanje metaboličkih procesa i cirkulacije u tretiranom oboljelom tkivu, a u svrhu bržeg samoiscjeljivanja.

Vježbanje

Veliku ulogu u rehabilitaciji imaju vježbe, pasivne i aktivne kojime se vraća opseg pokreta, ravnoteža, pokretljivost i snaga. Važna je i edukacija vlasnika kako bi unijeli elemente vježbanja u svakodnevni život, te eventualnim nestručnim baratanjem sa ljubimcem, nanijeli štetu i usporili oporavak. Rehabilitacijski plan se radi individualno za svaku životinju, uzimajući u obzir mnoštvo faktora; dijagnozu, dob, temperament, uvjete i način života.

Rehabilitacijski tretmani

su kompatibilni sa svim veterinarskim terapijama, te se mogu koristiti istovremeno ili samostalno

Konji

Problemi u kretanju kod konja mogu biti vrlo različite etiologije; bolesti kopita, zglobova, tetiva, ili problemi sa muskulaturom. Najčešće su pogođeni mišići leđa i vrata. Rehabilitacijski tretmani upravo najbolje rezultate daju kod takve problematike.

Bolnost leđa  konj može pokazivati na vrlo različite načine, koji na prvi pogled izgledaju potpuno nevezano za problem:

 • Pokazuje nelagodu ili nezadovoljstvo prilikom čišćenja i sedlanja
 • Ukočene kretnje, naročito na početku treninga
 • Ukočenije ili nevoljko kretanje na jednu stranu
 • Dizanje glave u jahanju
 • Mahanje glavom
 • Škrgutanje zubima
 • Ritanje i propinjanje ili drugi način opiranja izvođenju neke radnje

Prije tretmana potrebna je procjena stanja i  pregled konja u mirovanju i kretanju. Pregledom u mirovanju detektiraju se bolna mjesta, pojačana ili smanjena napetost mišića, procjenjuje se  pasivni opseg pokreta zglobova. U kretanju ( na ruku, lonži ili u jahanju) procjenjuje se korektnost , obim i elastičnost  pokreta te  savijanja i  balans. Po potrebi pregled se nadopuni i snimanjem sa termo kamerom. Tretman se radi  u boksu ili konju poznatom i ugodnom okruženju, najmanje 2 sata nakon treninga. Uključuje masažu, akupresuru, streching, elektroterapiju, magnetoterapiju , ultrazvučnu i svjetlosnu terapiju ( low laser , infra crveno i  bipolarizacijsko svjetlo).  Ovisno o stanju i vrsti problema tretman može trajati od 45 do 90 minuta. Slijedećih 24 do 48 sati  preporuća se odmor i pošteda od rada.

Rezultati i poboljšanja,  u pravilu su vidljivi nakon par dana; pokreti su elastičniji, lakši, smanjena je bolnost na dodir. Smanjivanjem bolnosti i nelagode znatno se popravi i raspoloženje konja i spremnost na rad.  Izbalansira se energetska ravnoteža, tako da nervozni konji postanu mirniji, a oni niže razine energije živnu. Kontrolni pregled i po potrebi ponovni tretman, trebalo bi  napraviti nakon 10 do 14 dana. Svim konjima idealno bi bilo  raditi tretmane jednom mjesečno u svrhu održavanja i preventive , a sportskim, školskim ili terapijskim  konjima i prije ili nakon pojačanog napora uslijed treninga ili takmičenja.

Psi

Tretmani su  indicirani kod slijedećih stanja:

 • Problema sa kralježnicom ( diskopatije, hernije i prolapsusi diska, degenerativne mijelopatije…)
 • Displazije kukova
 • Displazije laktova
 • Osteoartroza
 • Nakon operativnih zahvata kralježnice ili nogu

Tretmani se mogu koristiti u terapijske svrhe , kada su navedene dijagnoze dovele do problema u kretanju ili kao prevencija u slučajevima gde simptomi još nisu izraženi. Cilj i svrha je smanjiti bolnost, vratiti pokretljivost, ubrzati oporavak nakon ozljeda ili operacija i usporiti progresiju kroničnih upalnih ili degenerativnih stanja , ili djelovati preventivno. Tretmani se mogu koristiti samostalno ili uz bilo koju veterinarsku terapiju.

Zajedničko je to da su potpuno bezbolni, ugodni i opuštajući.  Uvijek se radi na cijelom tijelu ( masažu, akupresura, pasivne vježbe, istezanja) uz dodatni rad na bolnim područjima ( mišićima,  zglobovima, ligamentima). Rezultati su vidljivi ponekad već nakon prvog posjeta, no najčešće je potrebno 3 do 5 tretmana da se pokrenu regenerativni procesi organizma. Preporuka je prvih par tretmana napraviti  2x tjedno, a nakon toga se prelazi na tjedne dolaske do riješavanja problema ili konstatno u svrhu održavanja postignutih poboljšanja.

Značajni rezultati u svrhu održavanja i prevencije ozljeda postignuti su  kod redovitih  tretmana  sportskih i radnih pasa. Ipak, seniori su ona skupina kod kojih su  problemi ali s time i benefiti najizrazitiji. Iako su tretmani namjenjeni prvenstveno ublažavanju problema sa kretanjem, nakon višegodišnje prakse iskustvo mnogobrojnih korisnika pokazalo je da redovitim tjednim ili dvotjednim dolascima  postiže se  osim poboljšanja u kretanju i znatno poboljšanje općeg zdravstvenog stanja i vitalnosti. Različite kronične tegobe znatno su ublažene, kao posljedica redovitog poticanja cijelog organizma na samoiscjeljivanje te održavanja u optimalnom balansu. Svaki tretman je individualano prilagođen svakom psu, ovisno o stanju, problemu pa i trenutnom raspoloženju, u trajanju prosječno 45 minuta.


Upala tetiva desne noge
Neodgovarajuće sedlo
ŠTO JE TERMOGRAFIJA?

Termografija je brza, bezbolna, sigurna i neinvazivna dijagnostička metoda. Termografska kamera bilježi  temperaturu površine tijela: kože, mišića, tetiva, zglobova, kopita. Na mjestu povrede ili  upale metabolizam u zahvaćenom tkivu je ubrzan ,što rezultira povišenjem temperature, iako još ne mora biti vidljiv niti jedan drugi simptom kao što je bolnost, oteklina ili šepanje. Upravo zbog toga  bi termografija trebala biti prva stepenica u preventivi i  dijagnostici, koja će pouzdano odrediti mjesto problema i daljne ciljane dijagnostičke i terapijske metode, na taj način štedeći  i  vrijeme i novac.

Termografska kamera vidi bolne i upaljene mišiće, istegnute, oštećene tetive i ligamente, upaljene zglobove, bolnost leđa, odgovaranje sedla, upalne procese u kopitu (laminitis, apsces, navikular) te bolnost zubi i upale sinusa.

Pri procjeni stanja i pregledu konja i pasa, često nam je termografija od velike pomoći.

Bolna leđa
Laminitis

Od davne 1975. godine konji su svakodnevni dio moga života, nekada kroz  jahanje, takmičenja i uzgoj a sada kao posao ali i dalje neizmjerno zadovoljstvo.

Voditeljica centra

Deana Basar, dr.vet. med.

Rođena sam u Zagrebu, gdje završavam osnovnu i srednju veterinarsku školu.  Tokom cijelog  studija bila sam član tima Zavoda za biologiju radeći na projektu zaštite medvjeda i vukova u Hrvatskoj pod vodstvom Prof. Hubera. Nakon stjecanja diplome na Veterinarskom fakultetu 1992. godine stažirala sam u ambulanti male prakse, no prvi poslovi su bili vezani za hranu i opremu za kućne ljubimce. Šest godina sam bila dio Hillsovog tima, gdje sam stekla neprocjenjiva znanja nutricionistike i bolesti pasa i mačaka, što je bilo od neizmjerne koristi pri povratku u malu praksu.  Radom  u  ambulanti za male životinje, a u slobodno vrijeme baveći se konjima i jahanjem, uvidjela sam da nedostaje ona karika između završetka medikametozne ili operativne terapije i potpunog oporavka.  Tako 2007. godine  odlazim u Veliku Britaniju u Amanda Sutton Animal  Psysiotherapy Clinic ,Winchester gdje stječem prva znanja o fizioterapiji i rehabilitacijskom radu. Nakon toga  daljne edukacije i kontinuirano usavršavanje usmjereno je  razvojem  u tom području.

Ovaj posao , osim sticanja stručnih znanja, zbog cjelovitog , holističkog pristupa, zahtjeva i znatan rad na sebi. Veterina mi je dala znanja anatomije, fiziologije, zdravlja i bolesti mjerljivih brojkama.  No, u ovom poslu za dijagnozu nisu potrebni samo laboratorijski nalazi i snimke , već unutarnji mir i sklad kako bi  vidjeli i „čuli“ što nam životinja „govori“, da bi osjetili njenu energiju i prepoznali neravnotežu.  Pogotovo su konji zahtjevni, ali kroz to i najbolji učitelji jer u radu s njima  morate biti prisutni u sadašnjem trenutku jer inače gubite onu finu vezu koja ove tretmane upravo čini toliko različitim, posebnim i uspješnim a naizgled tako  jednostavnim. Svaki novi pacijent je nova lekcija, nova prilika za rast u ovom životnom pozivu .

Više o meni →

NOVOSTI i EDUKACIJE

Osim direktnog rehabilitacjiskog rada sa životinjama, Centar Equus vitalis ima veliku ulogu u edukaciji vlasnika , njihovoj međusobnoj komunikaciji  u svrhu sticanja i  razmjene znanja , vještina te  iskustava  u svakodnevnom životu sa životinjama kojima privremeno ili trajno treba posebna skrb i njega. Edukacija vlasnika može biti individualna ili kroz predavanja i radionice.

Predavanje: Njega teško pokretnih pasa

Radionica za vlasnike svih dobnih kategorija pasa; štencima i plahim psima da se naviknu na dodir, odraslim psima za održavanje dobrog zdravlja, a seniorima za podizanje vitalnosti.

Read More
Radionica: osnove masaže za pse

Radionica za vlasnike svih dobnih kategorija pasa; štencima i plahim psima da se naviknu na dodir, odraslim psima za održavanje dobrog zdravlja, a seniorima za podizanje vitalnosti.

Read More
Radionica: Masaža za sportske i radne pse

Radionica za vlasnike svih dobnih kategorija pasa; štencima i plahim psima da se naviknu na dodir, odraslim psima za održavanje dobrog zdravlja, a seniorima za podizanje vitalnosti.

Read More

PROJEKT

SIJEDE NJUŠKE

Projekt „Sijede njuške“ nastao je iz potrebe prepoznate kroz dosadašnji rad da se skrbnicima  starijih pasa (a i onih koji će to postati) osigura mjesto gdje će imati priliku dobiti informacije putem konzultacija, predavanja i radionica s ciljem uspješnijeg prepoznavanja posebnih potreba svog seniora i stjecanja vještina kojima će olakšati svakodnevicu sebi i svom starom prijatelju. Osim toga  projekt je zamišljen kao druženje i mjesto razmjene znanja, iskustva, kao i pomagala i opreme.

Zahvaljujući napretku veterinarske medicine, posebno dijagnostike, životni vijek ljubimaca znatno se produžio, a unatoč tomu stariji psi kao da postanu nevidljivi i  zaboravljeni. Za štenad i mlade pse postoje škole, tečajevi i razne sportske aktivnosti, različita mjesta gdje vlasnici dobivaju i razmjenjuju informacije. Vlasnici starih pasa su uglavnom prepušteni sebi da se snalaze jer ne postoji organizirana podrška. Od veterinara imaju pomoć u pitanju zdravstvenih problema, no često je nedovoljno vremena i znanja za dobiti praktične savjete kako živjeti sa starijim psom. Upravo zbog toga ovim projektom nastoji se osigurati dodatna podrška za cjelokupnu brigu o vašem psu kada dođe i to specifično životno razdoblje, starost.

U projektu je predviđena i suradnja s veterinarima i salonima za uređivanje pasa, koji će ući u program kao „Senior friendly“ mjesta koja nude posebne usluge za starije pse.

Uz sve navedeno jedan od ciljeva programa je i poticanje udomljavanja starijih pasa.

KOJE TEME PROJEKT OBUHVAĆA?

 • Kako prepoznati i prihvatiti starost psa?
 • Starost psa nije bolest
 • Što kada dođe bolest?
 • Tko se muči?
 • Pomoć i pomagala pri kretanju
 • Održavanje kondicije i vježbe za seniore
 • Gubitak sluha i vida
 • Kada mjehur popusti
 • Njega kože, dlake i usne šupljine u starijoj dobi
 • Prehrana seniora
 • Senilnost pasa
 • Udomljavanje starih pasa
 • Vrijeme rastanka
Equus Vitalis
Vinogradarski put 5, 10370 Dugo Selo
P: + 385 (0)91 1648 525
Hrvatska

Kontaktirajte nas

Your Name (required)

Your Email (required)

Subject

Your Message

Javite nam se
Email: equus-vitalis@net.hr
Phone: +385 (0)91 1648 525
Gdje se nalazimo
Vinogradarski put 5
10370 Dugo Selo, Hrvatska
Radno vrijeme
Zbog terenskog rada sa konjima, termine za pse je potrebno dogovoriti telefonski.